TKV: Street art je idealan za približavanje umjetnosti građanima, pošto djeluje u javnom prostoru, dostupnom svima

Od kada je učestvovala na Street Arts Festivalu u Mostaru 2018. godine, bilo je samo pitanje kada će The Kraljica Vila da se vrati i novim umjetničkim djelom obogati uličnu galeriju Mostara. U sklopu projekta „The Future of Public Spaces“ koji za cilj ima približavanje urbane kulture građanima, beogradska umjetnica je tokom nekoliko dana boravka na umjetničkoj rezidenciji oslikala novi mural u ulici Kralja Višeslava. Mural koji je oslikala je na neki način i iskorak iz njenog prepoznatljivog stila, te na više načina pomjera granice. Zašto se odlučila na taj iskorak, na koji način ona doprinosi ženskoj umjetničkoj sceni i šta je ono što voli u stvaranju umjetnosti na ulicama gradova, ispričala nam je u pauzi između dva šarena poteza na novom muralu.

Bila si u Mostaru 2018. godine na Street Arts Festivalu. Koliko se Mostarska scena ulične umjetnosti razlikuje od tada?

TKV: Dosta se promijenila za dvije godine, lagano je cijeli grad postao jedna galerija. To puno utiče na grad i građane, daje se prostor umjetnosti da bude dio svakodnevnog života. Kolektivni utjecaj street arta na zajednicu je najbolji pokazatelj. Puno ljudi nam je prilazilo sad dok sam radila i pitali su da li možemo njihove ulaze da uljepšamo, oslikamo. Kada vide da se nešto radi, slika onda se probudi ta želja u njima da budu dio toga, i to je ono što umjetnost radi, oplemenjuje život svakoga. Na žalost mi nismo na to naviknli u ovom regionu, tako da je street art idealan za to, pošto djeluje u javnom prostoru, dostupnom svima.

Da li je to možda jedan od razloga koji je tebe privukao uličnoj umjetnosti?

TKV: Nije nužno. Ulična umjetnost je nešto „što te radi ili te ne radi“. Nije ti bitno da li imaš publiku, ono te vuče da crtaš, stvaraš svoj izraz, svoju slobodu. Kao umjetnik si van zone komfora, nisi u svom ateljeu i svom malom svijetu, nego si dio grada.

Mural koji trenutno slikaš u Mostaru se razlikuje od tvojih dosadašnjih dijela, utoliko što je ovaj put muško lice tema, za razliku od prepoznatljivih ženskih likova u tvom radu. Kako je došlo do ovog preokreta?

TKV: U svom umjetničkom radu sam se do sada bavila temama žena, kakve su žene, kako ih ja kao umjetnica doživljavam i kako, na kraju krajeva, samu sebe doživljavam. Tu uvijek ima mjesta za istraživanje. Žene su uvijek pod pritiskom te nerealne slike kako treba da izgledaju, od malih nogu smo okružene tim standardima koji nam se postavljaju. Kada slikam, želim da ponudim drugačiju verziju onoga ko smo mi, šta je za nas bitno, i da li je uopće izgled bitan.

A odlučila sam se da u Mostaru slikam muški lik, zato što smatram da su i muškarci, jednako kao i žene pod pritiskom, u smislu da postoji slika u društvu na Balkanu kako treba da izgleda „pravi muškarac“. Sada eksperimentiram i na tom polju. Meni uvijek govore da sam „čovjek-žena“ i sada sam odlučila da naslikam jednog „čovjeka-ženu“. Smatram da u svakoj osobi, bez obzira na pol, postoji i muškarac i žena.

U Beogradu si organizirala „All Girls Street Art Jam“ događaj koji je okupio umjetnice. Reci nam nešto više o toj ideji.

TKV: Da, ove godine smo drugi put organizirali ovaj događaj. U principu to su umjetnice koje svakako već stvaraju i ovo je samo jedan od načina da se međusobno povežemo i provedemo zajedno vrijeme dok stvaramo, svaka svoju umjetnost. Smatrala sam da moram da iskoristim priliku da organiziram takav jedan događaj kada sam već imala tu šansu. Vidjećemo kako će se ta ideja dalje razvijati. Voljela bih da to postane veći događaj.

Koncept art rezidencije, i taj način okupljanja umjetnika, koliko je to uobičajen model u svijetu umjetnosti? Da li umjetnici često imaju priliku da učestvuju u ovakvim programima?

TKV: Ovaj način saradnje je uvijek super. Art rezidencija ne podrazumijeva samo dolazak umjetnika koji će samo da radi tokom svog boravka. Bitan je momenat druženja, upoznavanja, istraživanja grada/prostora. Drago mi je da Mostar ima ovakvu jednu platformu, u odnosu na Beograd, koji nema konkretan street art festival. Naravno, ima umjetnika kao što su Jana Danilović i Rekonstrukcija, koji zaista rade nešto na tom polju, ali jedan toliko urban grad kao što je Beograd bi mogao da ima mnogo više takvih sadržaja.

Koji su tvoji planovi za blisku budućnost, da li imaš neke konkretne planove za nova umjetnička dijela?

TKV: Trenutno sam bazirana u Beogradu i tamo stvaram najviše, to mi je najbitnije. Da stvaram što više svoje umjetnosti i istražujem na tom polju.

Projekat se realizira uz podršku programa “Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative” (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Street Arts Festival Mostar