Nikola Kori: Mural je sastavni deo arhitekture i ravnopravan je sa bilo kojom fasadom

Nikola Mihajlović Kori je apstraktni umjetnik iz Beograda sa diplomom arhitekta. Od 2008. godine aktivno se bavi street artom. Igra geometrijskih oblika u jarkim bojama je jedna od karakteristika njegovih djela. Na Street Arts Festivalu u Mostaru je prvi put učestvovao 2020. godine, kada je oslikao uličnu stranu OKC Abrašević. Ove godine je on prvi od tri umjetnika na art rezidenciji u sklopu koncepta “The Future of Public Space” koji ima za cilj uključivanje mladih u razvoj urbane kulture i trajaće tokom tri mjeseca prije jubilarnog 10. Street Arts Festivala. Tokom njegovog boravka u Mostaru oslikao je još dva zida u Abraševiću. Sa Nikolom smo razgovarali o tome kako ga prostor inspiriše, šta je za njega “nova dimezija”, šta art rezidencija znači za njega kao umjetnika i koji su mu planovi za idući period.

1. Kako i kada si počeo da se baviš street artom i oslikavanjem murala?

Počeo sam kao, vjerojatno, većina uličnih umjetnika, od grafita u osnovnoj školi. Tokom srednje škole sam imao kraću pauzu da bih se tokom fakultetskih godina intenzivno bavio street artom. Aktivno, bez prekida, bavim se ovom umjetnošću od 2008. godine.

2. Imajući u vidu da si po zanimanju arhitekt koji se bavi apstraktnim slikanjem, kako te prostor inspiriše?

Prostor je glavna inspiracija za rad na ulici, kao i ambijenti koji su dostupni. Kada radim rad u urbanom ili ruralnom okruženju, ono je uvijek dio rada i cjelokupne slike. Te situacije su uvijek drugačije i meni je uvijek izazovno da odgovorim na kontekst. Igra u prostoru i prilagođavanje već postojećim elementima i strukturama mi je uvijek bila zanimljiva, kao i komunikacija sa korisnicima prostora. Zapravo je mural apsolutno sastavni deo arhitekture i potpuno ravnopravan sa bilo kojom fasadom.

3. Mural koji si oslikao tokom ovih mjesec dana na neki način obilježava početak nove energije u prostoru OKC Abrašević, početak niza novih aktivnosti. Da li ti je taj kontekst bio važan prilikom osmišljavanja murala i šta ti je bila ideja, odnosno inspiracija za ovaj mural?

U svom radu se bavim prelaskom u dimenziju koja nije materijalna, koja je dimenzija energije. U tome nalazim puno inspiracije, pošto smo okruženi različitim energijama koje zrače iz ljudi, predmeta, cjelokupnog okruženja. Mostar je dosta specifičan grad i prošle godine sam imao priliku da upoznam ekipu okupljenu oko Street Arts Festivala i OKC Abraševića. Kada sam saznao da ću dobiti priliku da oslikam i drugi dio Abraševića, nisam puno razmišljao i planirao šta ću raditi, nego sam želeo da me ponese cijela energija ovog mjesta i da u odnosu na to proizvedem rad. Organizatori su mi dali odriješene ruke, imali su puno povjerenje u mene i rezultat takvog odnosa je ovaj mural. Bio je svakako prilično izazovan zadatak. Mislim da ova nova energija koja se ovdje pokreće biva sve više prepoznata i od strane drugih ljudi, umjetnika čak i iz inostranstva i drago mi je što su meni povjerili taj zadatak da oslikam njihovu “bazu”.

4. Prošle godine si također bio u Mostaru, oslikao jedan dio zgrade OKC Abraševića i imao si šansu da se upoznaš sa streetart scenom u Mostaru. Kakvom je doživljavaš u odnosu na druge gradove u regionu?

Mostar nema izraženu i jaku street art scenu i većinu uličnih umjetnosti koja je ovdje su radili umjetnici koji su dolazili iz drugih gradova i zemalja. U gradu postoji mnogo murala i oni se veoma razlikuju jedni od drugih, prilično je šarolik spektar radova. Ne postoji jasno definisan koncept koji bi ih ujedinio. Svakako se osjeti napredak festivala, koji je tokom ovih deset godina postojanja uspio da iskristališe odabir umjetnika i onoga šta žele da postignu. Smatram da festival i grad Mostar imaju ogroman potencijal i da već sada možemo Mostar zvati “gradom murala” u Bosni i Hercegovini, a vjerojatno i u regionu, pošto nije čest slučaj da na prostoru ove veličine bude ovoliko murala. Ima veoma dobrih radova pored onih manje dobrih, mislim da će vremenom biti sve bolje i bolje i nadam se da ćemo u budućnosti imati prilike da vidimo sve bolje i bolje umjetnike koji će imati priliku da oslikaju murale.

5. Šta za tebe kao umjetnika znači mogućnost art rezidencije i onoga što taj koncept nudi?

Prije svega mi pruža mogućnost da slikam, to je ono što mi je najbitnije. Naravno, i druženje sa novim ljudima i razmjena iskustava. Uvijek volim da dođem u novi grad, da upoznam nove ljude. Ovu ekipu ovdje sam već dijelom poznavao i super mi je saradnja s njima. Dobio sam veoma izazovan zadatak i dosta sam naučio tokom rada na ovom zidu, testirao sam sebe prilikom rada, što je najbitnije što sam dobio tokom ove art rezidencije. Kao umjetnik volim da eksperimentišem, da se igram. Prošle godine sam imao skicu na osnovu koje sam oslikao jedan dio Abraševića, ove godine nisam imao skicu, već sam radio na licu mjesta.

6. Da li imaš planove za dalje? Gdje ćemo uskoro moći da vidimo tvoje nove radove?

Po povratku u Beograd me čeka izložba povodom deset godina Parobroda, i još jedna izložba mi je u planu isto u Beogradu. Zatim bi trebalo da oslikam neke zidove u Beogradu i jedan u Novom Sadu. Nakon toga ću raditi jedan mural u Ljubuškom, to je ono što imam u planu za neki kraći period.

Street Arts Festival Mostar