Izložba murala 9. Street Arts Festivala u Artiona galeriji u Sarajevu

Street Arts Festival Mostar u subotu, 30.01.2021.  u Galeriji Artiona u Sarajevu otvara izložbu „Murali 2020.“ na kojoj će biti izložene fotografije radova koji su oslikani prošle godine na devetom izdanju Festivala.

Izložba će početi u 17:00 sati i na dan otvorenja trajati do 10:30 uz  muzički program producentice i DJ-ice Malbeku aka Goblen Geisha i DJ NKV Klemens.

„Ovo je prvi put da se u vidu izložbe predstavljamo u Sarajevu sa kojim od samih početaka imamo odličnu konekciju i veliko nam je zadovoljstvo što imamo mogućnost da širimo našu priču i pokažemo rezultate od prošle godine koja je bila veliki izazov za sve nas i u kojoj smo ipak uspjeli uz podršku , realizirati još jedno iznimno kvalitetno izdanje Festivala. Pred nama je još jedna godina s mnogo ideja i planova te priprema jubilarnog 10. izdanja Street Arts Festival Mostar, tako da su aktivnosti koje ćemo realizirati u narednom periodu priprema za veliku manifestaciju u Septembru/ Rujnu“.  

Galerija Artiona je novi konceptualni prostor u Sarajevu na adresi Husreta Redžića 12 gdje će svi zainteresirani moći pogledati izložbu do 13.02.2021. , nakon čega će se pripremati događaj u Mostaru.

Autori koji su učestvovali  na 9. Street Arts Festivalu su : Artez, Nataša Konjević, Saša Peševski, Wuper, Panika, Ljubomir Todorović, Kori Nikola, Arleta Ćehić, Soraja Ćehić, Save the Future Crew, Lack, Mide, Benjamin Čengić, Bose Starmo, Katran, Maja Sinkler, Kerim Mušanović, Hana Dujmović, Damir Mumbašić, Caseven, Chudak, Dino Primorac, Alija Kamber, Sunita Fišić, Antonija Tolić, Medina Dedić, Lejla Imamović, Azra Imamović, Ana Jovanović, Darko Jovičić, Jeron.

Glavni donator Festivala 2020.  uz pomoću kojeg je realizairana najveća većina murala kao i festivalskog programa je Fond otvoreno društvo BiH.

Podržali su ga i Grad Mostar, Vijeće mladih Grada Mostara, Nansen Dijalog Centar Mostar, Njemačka Ambasada u Sarajevu, OKC Abrašević, LDA Mostar , Suncokret , Shatro Shop, Urbana kuća IDEAA i Dsrifv Partizan.

Street Arts Festival Mostar postoji od 2012. godine i  svojim je kontinuiranim održavanjem i predanim radom kulturnih radnica, aktivistica i umjetnica te uz podršku autora iz BiH i cijeloga svijeta omogućio da Mostar postane sjecište urbane kulture sa najvećom galerijom ulične umjetnosti na Balkanu.

Izložba „Murali 2020.“ realizira se uz podršku  programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Street Arts Festival Mostar