Hanna Dujmović

Bosnia and Herzegovina

Hanna Dujmović rođena je 16.06.1994. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti, odsjek kiparstvo. Diplomirala je 2017. godine na Akademiji Likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku kiparstvo kao Srebrena značka generacije.Njen rad predstavljen je na devet kolektivnih izložbi, od čeka su tri bile posebno značajne (London, San Francisco, Napulj). Iste 2017. godine je održala svoju prvu samostalnu izložbu skulptorskih radova u galerijskom prostoru Raiffeisen banke u Sarajevu, a radovi koji su predstavljeni na izložbi su nominovani za nagradu ‘’Alija Kučukalić’’.

U Sarajevu je sa kolegicom Merimom Pirijom 2019. godine osnovala edu-kreativni umjetnički atelje pod nazivom ‘’EdusKreativus’’. Kroz kreativni program ateljea radi na edukaciji školske djece i djece sa poteškoćama u razvoju, organizuje art-therapy radionice za odrasle, te učestvuje u realizaciji mnogobrojnih projekata koji se tiču promocije umjetnosti u BiH. Jedan od tih projekata bio je ‘’Atelje na otvorenom’’ – koji se održao u sklopu Konjičkog kulturnog ljeta 2019.

Takođe, 2020. godine započinje svoje prve slikarske cikluse (4) inspirisane Heri Matisseom, koji predstavljaju odgovor na novonastalu situaciju. Njen rad je trenutno je prisutan na četiri svjetske platforme koje se bave promocijom i prodajom umjetnina, te i u mnogim privatnim kolekcijama kolekcionara iz raznih dijelova svijeta.

Živi i radi u Sarajevu.

Artist’s Work

Street Arts Festival Mostar