Fotografija: Ida Dugalić

Deveti Street Arts Festival Mostar uspješno realiziran uz domaće i regionalne umjetnice i umjetnike

Prije nekoliko dana uspješno je završeno jedno poglavlje  9. Street Arts Festival Mostar koji je ugostio autore iz BiH i regiona od kojih su pojedini akademski obrazovani umjetnici, arhitekti i dizajneri te afirmirani i neafirmirani muralisti i grafiteri.

Ovogodišnje umjetničke intervencije, murale i grafite su radili sljedeći autori: Maid Mide Redžić, Arleta Ćehić, Soraja Ćehić, Midhad Mašić, Marko Zakky Zadro, Medina Dedić, Lejla Imamović, Maja Sinkler, Antonija Tolić, Damir Mumbašić,  Ante Lovrić, Sunita Fišić, Nataša Konjević, Hana Dujmović, Kerim Mušanović, Alija Kamber, Benjamin Čengić, Ljubomir Todorović, Saša Peševski, Andrej Žikić- Artez, Nikola Mihajlović- Kori Nikola ,  Dejan Ivanović- Wuper , Save The Future Crew , Lack & Caseven.

Uspjeli smo i u teškim vremenima odgovoriti izazovu te na koncu zadržati svoj progress, baviti se likovnim pitanjima i javnim prostorom te doprinijeti afirmaciji umjetnika iz BiH i regije.

Umjetnik: Nikola Mihajlović
Fotografija: Stanislava Borovac

Nastavili smo istraživati mnoge komunikacijske aspekte kada je u pitanju javni i zajednički prostor gdje se otvara mogućnost za kritičko mišljenje, suradnju i istraživanje. Omogućili smo i mlađim naraštajima da se okušaju u kontestu street art kulture i festivalskoj produkciji. A ponosni smo i na naš prvi Street Art Jam na kojem su učestvovali:  Alen Bajrektarević, Ana Jovanović, Darko Jovičić i Emir Mušić.

Street Art Jam
Fotografija: Stanislava Borovac

Kroz mnoštvo različitosti doprinosimo vrijednostima zajedničkog prostora i gradimo urbanu umjetničku platformu koja dokumentira vrijeme u kojem živimo i dopušta da kreiramo nove stvarnosti, oblike života, izbora i odrastanja. Imamo mnogo ambicija kada je u pitanju progres street art kulture na nivou BIH i već se pripremamo za jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar, koji će se nadamo se desiti u septembru 2021. godine , a on će uključiti i razne druge intervencije i programe pored murala i grafita te kampanju za izgradnju skate parka.

Umjetnik: Marko Zakky Zadro
Fotografija Stanislava Borovac

Festival je podržan je od strane Fonda otvoreno društvo BiH, Grada Mostara, NDC Mostar, Vijeća mladih Grada Mostara, a implementiran uz partnersvo Udruženja Fora, OKC Abrašević, LDA Mostar, Urbane kuće IDEAA i Dsrifv Partizan. Sponzori su : Sarajevsko pivo, pekare Suncokrer i Shatro graffiti shop.

Umjetnik: Midhad Mašić
Fotografija: Stanislava Borovac

Street Arts Festival Mostar