Benjamin Čengić

Bosnia and Herzegovina

Benjamin Čengić je rođen 24.4.1993. u Sarajevu u Bosni I Hercegovini. Sa trinaest godina našao je način da zadovolji svoju buntovnost, potrebu za kreiranjem I istraživanjem okoline u grafitima. Završio je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za Produkciju I menadžment i često je angažovan u filmskoj industriji. Obzirom da nikad nije mogao prestati da crta I unosi boju u javni prostor, 2016. godine sa dvojicom istomišljenika osniva udruženje građana “Obojena Klapa” s kojim je realizovao niz projekata ulične umjetnosti;  „Ciglane – Pluća grada( Drvo )“, „Barcelona, Sarajevo esta Contigo“, „Paspatru Zelene fasade“, „U čuvanju spomenika prošlosti ogleda se kultura jednog naroda“, „Cvijet Srebrenice“, „EYOF 2019“, „Učim, da promijenim svijet“ (Partner Fondacija „Cure“) „Davorin Popović – Pjevač“ (Partner Udruženje „Pogon“) a čiji rad je započeo projektom „Oboji mladost“ u saradnji sa organizacijom C6H6 Kids iz Pančeva, Srbije 2016. godine. Također, 2018. godine, bili su domaćin projekta „OPENS na putu otvara vrata“ u okviru međunarodne saradnje programa „OPENS 2019“ – Omladinska prestolnica Evrope Novi Sad, te servisirali oslikavanje murala Srbijanskog uličnog umjetnika Petra Pirovića – Pirosa koje je bilo podržano od strane Kabineta premijerke Republike Srbije.

Benjamin Čengić oslikao je tri murala u Mostaru, u sklopu Street Arts Festa 2019, od kojih je na jednom surađivao sa umjetnikom Rikardom Druškićem s kojim je i u Briselu oslikao mural iste godine.

U svojoj karijeri može se pohvaliti i predavačkim angažmanom na nekolicini praktičnih radionica za mlade u Sarajevu, Mostaru, Jajcu, Čapljini, Bosanskoj Otoci i Ohridu u saradnji sa Fondacijom Schuler Helfen Leben, ASUBIHom, Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR), Centrom za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), te International Debate Education Association South East Europe (IDEA SEE, Skopje) i Morast (Mobile Jugendarbeit, Moritzburg) u okviru kojih je Benjamin držao i teoretska predavanja o historijatu i razvoju ulične umjetnosti.

Artist’s Work

Street Arts Festival Mostar